Bingon ligger som bekant svenskarna varmt om hjärtat. Ända sedan 1960-talet, då den skånska föreningen Gunnarstorp IF arrangerade det första spelet i Sverige, har spelet fascinerat det svenska folket. Spelandet har dock betydligt fler år på nacken än de 50 år som gått sedan dess. Det finns bland annat uppgifter på att spelet uppfanns i 1500-talets Italien, spelet kallades då ”Lo Giuoco del Lotto D’Italia”.

När spelet introducerades i USA, där spelet precis som i Sverige är stort, döptes spelet till ”Beano” eftersom man spelade med bönor som markörer på brickorna. Namnet blev dock inte långvarit och spelet fick kort därefter det nuvarande namnet Bingo, enligt myten efter att en spelare av misstag utbrustit just detta när denne prickade in sin rad.

Spelet kommer till Sverige

Till Sverige kom spelet som sagt i början av 60-talet. Efter diverse lagändringar tilläts vinster i form av pengar, vilket naturligtvis bidrog till att öka dess popularitet. Förutom de många hallarna som växte fram runtom i landet, arrangerades även så kallad bilbingo där folk spelade i bilen istället för i diverse samlingslokaler. När sedan Bingolotto kom fick bingon sitt stora genombrott.

Programmet drog under nittiotalet stora delar av den svenska befolkningen till TV-sofforna på lördagskvällarna. På senare år har programmet flyttat till söndagar och den folkkäre programledaren Leif ”Loket” Olsson har ersatts med Jan Byland. Däremellan höll även de kända ansiktena Lasse Kronér, Gunde Svan, Rickard Olsson och Lotta Engberg i programmet.

I kölvattnet av programmet

En anledning till att programmet flyttat till söndagarna är naturligtvis att man inte drog lika mycket tittare som tidigare. I samband med tillbakagången har dock en annan form av spelet vuxit fram, nämligen online. Trots att det är en ganska ny företeelse tror bedömare att spelformen går en mycket ljus framtid till mötes.

Anledningen till detta stavas den kvinnliga spelmarknaden. Traditionellt sett har de numera etablerade spelformerna Poker, Casino och Betting mest lockat manliga spelare. Bingon däremot, är klart populärare bland de kvinnliga spelarna och enligt undersökningar består runt 90 procent av spelarna av detta spelet online av kvinnor.

Stark frammarsch

Trots att spelet bar bara existerat online under en relativt kort tid är företeelsen redan en miljardindustri och utvecklingskurvan går stadigt uppåt. Framförallt i klassiska bingoländer som USA, Kanada och Sverige. Men marknaden växer fort, framförallt i Europa. Japan är ett annat exempel där spelet är på stark frammarsch.

Egentligen skiljer sig online bingo inte speciellt mycket från den traditionella. Den uppenbara skillnaden ligger förstås i att man spelar virtuellt men precis som i det traditionella spelet kan du online – genom chatten – prata med dina medspelare, uppleva spänningen när det drar ihop sig och följa vilken boll som dras.

Att online spelet tilltalar många i den yngre generationen är inte speciellt konstigt, då det erbjuder en massa andra extraspel under tiden du väntar på att just dina nummer ska dras. Tempot är högt och det finns massor av olika varianter att välja emellan. Chatten har också gjort att hallarna fungerar som sociala rum där man kan umgås virtuellt.

De olika spelformerna

Med tiden och har naturligtvis också en mängd olika spelformer vuxit fram. Går du idag in på någon av de stora sajterna är urvalet och varianterna många. Du kan till exempel spela klassisk bingo där du får en bricka med 25 nummer och där du vinner genom att pricka in fem nummer i rad. Raden kan vara vågrätt, lodrätt eller diagonal. Du kan också välja att spela variant- eller mönsterbingo, samt någon annan av de mer udda spelformerna som de olika sajterna erbjuder. Läs mer i vår bingoguide om du vill lära dig mer om hur man spelar.