I takt med den snabba utvecklingen av bingo på nätet ökar förstås även utbudet för dig som spelare. Man kan lätt tro att det finns otaliga varianter att välja emellan och det är förstås till viss del sant. Men faktum är att det egentligen bara finns tre typer av spel som ligger till grund för de varianter som spelas i vår del av världen och som du också finner i de olika svenska hallarna och på nätet. För att underlätta ditt val har vi sammanställt en bingo guide över dessa spel.

Spel i olika länder

Bingo guideBeroende på var man befinner sig kan spelet som sagt skilja sig en aning. I länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland spelas en variant som många av er känner igen, nämligen den skandinaviska bingon. Denna karaktäriseras främst av att brickan innehåller 75 nummer. Denna spelform påminner mycket om den nordamerikanska versionen. Typiskt för den nordamerikanska varianten är dock att man, till skillnad från ovanstående, väljer nummer innan spelet tar sin början.

Den andra spelformen, som spelas med 90 nummer i istället för 75, spelas främst på de brittiska öarna och i Australien och är en typ av spel som vi inte kommer att beröra i denna guide på detta inte förekommer i stor utsträckning. Istället är det den skandinaviska varianten som står i fokus.

Läs våra recensioner

Bingo på nätet är på stark frammarsch och i och med att marknaden växer finns det mängder av bingohallar med mängder av olika spelvarianter. Syftet med denna bingo guide är att ge dig som spelare en bild över de typer av spel som finns men för att du ska hitta den variant som passar bäst för dig måste du själv börja spela. Vill du veta lite mer innan du sätter igång med ditt spelande kan du förutom denna guide, även läsa våra recensioner över de populäraste hallarna. Där finner du bland annat omdömen och reflektioner kring användarvänlighet, layout och popularitet. Bland spelbolagen vi recenserar finns till exempel Maria, Unibet och bingo.com med flera.

Att spela på nätet är en mycket trevlig sysselsättning och det viktigaste är att du har roligt och kommer igång.

Guide för några vanliga varianter du finner på nätet

Vid en närmare titt finner man i den skandinaviska bingon snabbt två dominerande varianter, Klassisk- och Variantbingo. Dessutom förekommer en typ som kallas Mönsterbingo. Vi börjar dock i denna bingo guide med den vanligaste varianten.

Klassisk Bingo

klassisk bingo

Det absolut vanligaste spelet är Klassisk Bingo. När du spelar denna spelform ska du pricka in fem nummer i rad, antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Brickan du köper och spelar med innehåller sammanlagt 25 olika nummer mellan 1 och 75 och den som först får Bingo vinner hela omgången, eller flera om det sker samtidigt, som sedan avslutas. Läs mer om klassisk- och 75-bollars bingo.

 

Mönster Bingo

Monster  bingo

När du spelar mönsterbingo ska du, beroende på brickans utseende, pricka in de nummer som är förmarkerade. Anledningen till namnet på spelet är just att brickan består av olika mönster. Du kan till exempel stöta på siffror, bokstäver, symmetriska mönster eller något helt annat. För att vinna måste du dock pricka in de förmarkerade rutorna. Läs mer om Mönsterbingo.

 

Variant Bingo

variant bingo

Den stora skillnaden mellan den klassiska- och variantbingon är att det i det senare ingår fem olika dragningar innan spelet är över. Precis som i den förstnämnda varianten kan du få bingo vågrätt, lodrätt och diagonalt men i och med att det i variantbingo ingår fem dragningar ökar naturligtvis också chansen att vinna med en och samma bricka. För att få bingo denna spelvariant måste du pricka in följande:

Första omgången – 1 rad
Andra omgången – 2 rader
Tredje omgången – 3 rader
Fjärde omgången – 4 rader
Femte omgången – 5 rader

Detta innebär också att en spelare kan vinna flera omgångar med samma bricka. 

Om du är intresserad av ytterligare läsning om hur du spelar på Internet, läs också hur du spelar bingo på nätet. 

Ordlista
Öka vinstchansen
75-bollarsbingo
80-bollarsbingo
90-bollarsbingo
Mönsterbingo
Variantbingo
Strategi
Hallens utformning
FAQ
Tips
Historia