Visar webbsidan spelpaus.se på en datorskärm.

I Sverige har hasardspel och betting länge varit populära tidsfördriv. För många är det en spännande och rolig hobby, men för en del kan det leda till problematiskt spelande och spelberoende. För att hantera denna utmaning har den svenska regeringen och Spelinspektionen infört ett initiativ som kallas Spelpaus. Men vad är Spelpaus, hur fungerar det, och varför är det viktigt?

Vad är Spelpaus?

Spelpaus är en plattform där man kan stänga av sig från allt licensierat spel i Sverige där du behöver vara registrerad för att kunna spela. Avstängningen gäller både hos landbaserade och onlinebaserade aktörer med svensk licens under en vald tidsperiod. Tjänsten övervakas och hanteras av Spelinspektionen som är den myndighet som ansvarar för spelindustrin på den svenska marknaden.

Hur fungerar Spelpaus?

Spelbolag som innehar svensk licens är skyldiga att utföra kontroller mot Spelpaus-registret för att säkerställa att en spelare inte är självavstängd, innan de tillåter tillträde till spelkonton, tar emot spel eller sänder ut marknadsföringsmaterial.

När en spelare har registrerat sig på Spelpaus, blockeras spelarens tillgång till alla svenska licensierade spelplattformar, både online och fysiska, inklusive statliga Svenska Spel och ATG. De enda typer av spel som inte omfattas av spelpaus är följande:

 • Lotter, skraplotter, prenumerationslotter som inte säljs online
 • Bingo i lokal
 • Restaurangcasino
 • Varuspelsautomater
 • Spel på fartyg i internationell trafik
 • Lokalt poolspel på hästar

Källa: spelpaus.se

Spelpaus gäller också för direktmarknadsföring, vilket innebär att den som stängt av sig via Spelpaus inte kommer att få några reklamutskick eller erbjudanden från spelaktörer med svensk licens under avstängningsperioden.

Bilden visar olika alternativ på avstängninsperioder som finns i Spelpaus. Man kan välja 1 månad, 3 månader, 6 månader eller Till vidare som är minst 12 månader

Olika avstängningsperioder

När man aktiverar Spelpaus får man välja mellan olika långa avstängningsperioder. Den kortaste är en månad och den längsta är en tills vidare-avstängning som är minst 12 månader. När avstängningen är aktiverad går den inte att avbryta utan löper på tills avstängningsperioden är slut. Har man valt en tills vidare-avstängning behöver man själv logga in och stänga av Spelpaus innan man kan börja spela igen. Om du vill veta hur lång tid du har kvar på avstängningen går det att logga in på Spelpaus och ta del av informationen.

Avstängningen kan också förlängas under tiden du är avstängd. Detta gör du genom att logga in på Spelpaus och aktivera en förlängning som börjar gälla när den nuvarande avstängningen går ut.

Avstängningen gäller direkt

En avstängning börjar gälla omedelbart när man aktiverar Spelpaus. Men Spelpaus tipsar om att man kan behöva logga ut från spelkonton och stänga spelfönster för att få full effekt.

Man kan bara stänga av sig själv från spel via Spelpaus, det går alltså inte att stänga av någon annan. Detta säkerställs genom att avstängningar måste verifieras med bankidentifikation.

Pengar på spelkonton går att ta ut

Om du stängt av dig hos Spelpaus ska du kunna ta ut pengar från dina spelkonton. Hos en del spelbolag kan du själv logga in och begära ett uttag. Men hos andra behöver du ta kontakt med spelbolagets kundtjänst och be om hjälp med uttaget.

Skulle det bli problem att ta ut pengarna kan du vända dig till allmänna reklamationsnämnden som provar tvister mellan spelbolag och konsumenter.

Bilden visar en muspekare som klickar på en pausknapp.

Så använder du Spelpaus

Spelpaus är enkelt att använda och alla som har tillgång till e-legitimation kan använda tjänsten. Såhär gör du om du vill stänga av dig från spel:

 1. Besök spelpaus.se
 2. Välj längd på avstängningsperioden: Du kan välja att stänga av dig i antingen 1, 3 eller 6 månader eller tills vidare. Väljer du en tills vidare-avstängning är du avstängd i minst 12 månader, därefter kan du logga in med e-legitimation och häva avstängningen om du vill.
 3. Bekräfta avstängningen: Läs igenom vad avstängningen gäller och bekräfta att du förstått villkoren och vill gå vidare och stänga av dig.
 4. Godkänn avstängningen: För att avstängningen ska börja gälla behöver du logga in med e-legitimation och godkänna avstängningen. Spelpaus godkänner flera typer av e-legitimation så välj vilken e-legitimation du vill använda och följ sedan instruktionerna på skärmen.

Varför är Spelpaus viktigt?

Spelpaus är ett kraftfullt verktyg för att stödja ansvarsfullt spelande. Med Spelpaus kan spelare enkelt ta en paus från spel när de känner att spelvanorna börjar bli ohälsosamma eller har blivit ohållbara. Detta är Spelpaus absolut viktigaste syfte. Men Spelpaus är också en viktig tjänst för den som vill slippa nås av direktreklam från spelbolagen. Det är också en bra tjänst för de som av säkerhetsskäl vill försäkra sig om att deras identitet inte används obehörigt för spel.

Utmaningar och framtida utveckling

Trots sina många fördelar står Spelpaus inför vissa utmaningar. En av dessa är att tjänsten inte omfattar olicensierade speloperatörer som riktar sig till svenska spelare. Detta innebär att spelare fortfarande har tillgång till spel via dessa kanaler, vilket underminerar systemets effektivitet.

Spelpaus har också fått kritik för att man inte kan välja vilka spelformer man vill stänga av sig från. I dagsläget gäller en avstängning allt licensierat spel, vilket blir problematiskt för spelare som vill kunna spela vissa spel men stänga av sig från andra.

Framtida utveckling av Spelpaus kan inkludera förbättrade åtgärder för att hantera spel via olicensierade aktörer. Det skulle också kunna innebära att man inför möjlighet att kunna välja vilka spelkategorier avstängningen ska gälla.

Bild på en tecknad megafon som sprider budskapet om Spelpaus

Öka kunskapen om Spelpaus

En annan utmaning är att sprida kunskap om Spelpaus till allmänheten så att så många som möjligt känner till tjänsten. Enligt undersökningen Allmänheten om Spel 2023 som Spelinspektionen gör en gång om året är dock kunskapen om Spelpaus relativt stor bland spelare. Av de som spelat någon gång de senaste 12 månaderna kände 65% till Spelpaus. Det är en ökning med sex procentenheter sedan undersökningen 2021 och en ökning med tre procentenheter sedan undersökningen 2022. Så kunskapen om Spelpaus tycks vara på uppåtgående. Antalet avstängda i Spelpaus har också ökat sedan tjänsten introducerades. I slutet på första kvartalet 2024 var antalet avstängda 110 000 (källa Spelinspektionen)

Kunskapen om Spelpaus tycks också vara större bland spelare online. Enligt Spelinspektionens årliga undersökning Spelvanor online 2023 svarade 86% att de kände till Spelpaus.

Spelbolag som struntar i Spelpaus

Sedan Spelpaus sjösattes 2019 har det hänt att spelare som stängt av sig har kunnat spela ändå. Detta på grund av att spelbolag missat att kontrollera om spelare varit avstängda i Spelpaus-registret. Detta är en allvarlig brist eftersom det underminerar systemets trovärdighet och effektivitet. Därför har Spelinspektionen delat ut böter till spelbolag som inte lyckats stoppa avstängda spelare från att spela.

Sammanfattning

Spelpaus är en viktig del av Sveriges strategi för att främja ansvarsfullt spelande och skydda spelare från de negativa effekterna av problematiskt spelande. Genom att erbjuda en enkel och tillgänglig metod för självavstängning bidrar Spelpaus till att spelare kan ta kontroll över sina spelvanor och skapa en sundare relation till spel.

I korthet erbjuder Spelpaus följande:

 1. Skydd för spelare: Spelpaus ger spelare möjlighet att ta kontroll över sina spelvanor och därmed minska risken för att utveckla en spelproblematik. För dem som redan upplever problematiskt spelande kan en självavstängning vara ett nödvändigt steg mot återhämtning.
 2. En smidig och användarvänlig tjänst: Det är enkelt att registrera sig i Spelpaus och alla som har tillgång till bankidentifikation kan använda tjänsten. Denna enkelhet är avgörande för att verktyget ska vara effektivt.
 3. Omfattande täckning: Eftersom Spelpaus omfattar nästan alla licensierade speloperatörer i Sverige, både online och offline, kan spelare vara säkra på att de inte kommer att kunna spela hos licensierade aktörer som kräver att du är registrerad under avstängningsperioden.
 4. Stoppar marknadsföring: Med Spelpaus stänger man inte bara av sig från spel. Man blockerar även direktmarknadsföring från spelbolagen. Detta kan hjälpa spelare att undvika frestelser och påminnelser om spel, vilket kan vara en utlösande faktor för många.
  Med fortsatt utveckling och förbättring kan Spelpaus spela en ännu större roll i att säkerställa ett hållbart och ansvarsfullt spelande i Sverige i framtiden.

FAQ

Hur använder jag Spelpaus?

Kan jag häva Spelpaus i förtid?

Gäller Spelpaus på spel hos ombud?

Fungerar Spelpaus på bingo?

Sara Isaksson - Skribent

Sara Isaksson

Bingo- & spelexpert
Sara är en erfaren skribent med över ett decenniums erfarenhet inom spelbranschen. Med fokus på bingo och andra spelrelaterade ämnen skriver hon artiklar, recensioner och nyheter där målsättningen är att ge läsarna de verktyg de behöver för att optimera sin spelupplevelse och fatta välgrundade beslut. Hon finner det särskilt spännande att följa spelbranschens utveckling och att upptäcka nya spel.