Tips för att inte tappa kontrollen över spelandet

Det finns många fällor att hamna i när det gäller att utveckla ett spelberoende. Men det finns även enkla åtgärder som kan hjälpa till att minska risken.

Spela aldrig på nätet om du är påverkad av stress, alkohol eller andra droger. Inte heller om du är i emotionell obalans, till exempel om du är arg eller ledsen. Dessa tillstånd kan leda till en del ogenomtänkta beslut, så spela bara när du är känslomässigt stark. Sätt också en gräns för hur mycket tid du ska lägga på spelandet, samt hur stor budget du har. Till exempel kan du avsätta en viss summa pengar att spela för och sätta upp ett antal timmar varje vecka som du tillåts att spela. Håll dig till dina gränser och spela aldrig för mer än vad du har råd att förlora.

Det är viktigt att du spelar när du har råd och inte när du behöver få råd. Du ska aldrig känna att du verkligen behöver vinna. En sådan inställning kan innebära att du har ett problem. Se alla pengar som du lägger på spel som redan spenderade och se eventuella vinster som en bonus. Pengarna du satsar ska du betrakta som en kostnad för att finansiera din hobby. Tro inte att du ska kunna spela igen pengar som du har förlorat. Och låna heller aldrig pengar att spela för.

Är du spelberoende?

Det finns ett par frågor du kan ställa dig för att fundera på om du ligger i riskgruppen för att hamna i spelberoende. Till exempel: Påverkas ditt jobb eller familj av ditt spelandet? Har du utvecklat ett beroende inom något annat område någon gång? Spelar du för att glömma tråkigheter ibland, eller kanske dämpa ångest? Spelar du under påverkan av droger?

Att svara ja på ett par av dessa frågor kan betyda att du ligger i riskzonen av ett problem. Det finns flera organisationer som erbjuder hjälp om du har hamnat i ett spelberoende, till exempel Spelberoendes riksförbund och stodlinjen.se. Var inte rädd för att be om hjälp!