Bingo och samhällsnytta i Sverige

All bingo arrangeras inte av kommersiella spelbolag. I Sverige finns många exempel på hur bingon varit en viktig källa till att finansiera olika samhällsnyttiga ändamål. I dagsläget är det till exempel endast ideella föreningar och registrerade trossamfund som beviljas licens att arrangera bingo i fysiska lokaler eller utomhus i Sverige. Kommersiella aktörer har inte tillstånd till detta. 

Ett av de mest kända exemplen på en ideell organisation som har tillstånd att arrangera bingospel är Folkspel. Folkspel är en sammanslutning av 74 organisationer som bland annat arbetar med idrott, kultur, ungdomsverksamhet, pensionärsfrågor och internationellt bistånd. Folkspel säljer till exempel lotter och bingolotter för att samla in pengar till sina organisationer och sedan starten 1991 har Folkspel skänkt 17 miljarder kronor till sina medlemsorganisationer. Så varje gång en bingolott säljs så tjänar de ideella organisationerna som är anslutna till Folkspel på det. 

Några av de organisationer som är medlemmar i Folkspel är Riksidrottsförbundet, Scouterna, PRO och Röda Korset. 

Ett annat känt exempel på en ideell organisation som erbjuder bingo för att finansiera sin verksamhet är IOGT-NTO. IOGT-NTO är en nykterhetsorganisation som arbetar mot alkohol och andra droger i samhället. De äger spelbolaget Miljonlotteriet som bland annat erbjuder bingo på sin sajt. 

Runt om i landet finns också massor av föreningar som har tillstånd att arrangera bingo till förmån för sin verksamhet. Inte minst olika idrottsföreningar. Är du intresserad av att se vilka kan du gå in på Spelinspektionens webbsida och sortera ut de som har licens för allmännyttig bingo eller allmännyttiga lotterier. Då får du upp en lista med alla föreningar som är licensierade inom dessa kategorier.

Allmännyttiga föreningar och organisationer anordnar allt från inomhusbingo till bilbingo. Vissa har återkommande bingoträffar, andra arrangerar bara något enstaka bingospel. 

I skrivande stund finns 260 licensinnehavare för allmännyttiga bingospel och 50 licensinnehavare för allmännyttiga lotterier. 

Bingo till förmån för samhällsnytta även utomlands

En snabb sökning på Google visar att det inte bara är i Sverige som man arrangerar bingo för att samla in pengar till allmännyttiga ändamål. Det görs även på fler håll i världen.

På UNICEFs brittiska webbsida finns till exempel tips på hur man själv anordnar en bingokväll till förmån för organisationen. Och på nätet går det att läsa om hur olika arrangörer samlat in pengar till samhällsnyttiga ändamål tack vare bingo. I Delaware samlade man till exempel in $18 000 till härbärgen under en bingokväll 2019. Och i Perth arrangeras återkommande eventet Telethon Mega Bingo för att samla in pengar för att hjälpa sjuka och utsatta barn. 2023 deltog mer än 5000 personer i evenemanget.

Allmännyttig bingo har delvis flyttat ut på nätet

När spel på nätet blivit allt mer populärt har också flera av de stora ideella spelbolagen tagit klivet ut på nätet. Något som även bidragit positivt till verksamheten. Tack vara Internet kan spelbolagen öka sin räckvidd och nå fler spelare och därmed samla in mer pengar. I bingospel online kan också fler spelare delta då man inte är begränsad av hur många som får plats i till exempel en lokal. Det kan också hjälpa till att minska kostnaderna för organisationerna. 

Alla ideella föreningar har dock inte möjlighet eller en önskan om att erbjuda spel online. Fortfarande arrangeras många fysiska bingoträffar. 

Så kan du spela bingo och samtidigt stödja goda ändamål

Vill du vara med och bidra till ett gott ändamål när du spelar bingo? Då finns det flera möjligheter. Vill du spela online kan du bland annat kolla in dessa spelbolag: 

 • Paf: Paf är ett åländskt spelbolag vars överskott går till samhällsnyttiga ändamål. Bolaget har funnits sedan 1966 och i dag erbjuder de spel på land, till sjöss och på nätet. För den bingointresserade finns bland annat möjlighet att spela bingo online på deras webbsida. 
 • Miljonlotteriet: Som vi nämnde tidigare så äger IOGT-NTO-rörelsen Miljonlotteriet där man kan spela bingo online. Så vill man stötta IOGT-NTO kan man titta in hos Miljonlotteriet och spana in deras bingoutbud. 
 • Bingolotto: Bingolotto ägs som sagt av Folkspel vars överskott går till de olika medlemsorganisationerna som äger Folkspel. 

Vill du spela bingo live i en fysisk miljö? Sök på nätet så kommer du hitta massor av förslag på bingoevenemang som arrangeras av allt från lokala idrottsföreningar till bygdegårdsföreningar. Är bilbingo intressant kommer du kunna hitta scheman över bilbingoevent. 

Tänk på att spela ansvarsfullt 

Oavsett om bingon arrangeras av en ideell organisation eller förening eller ett kommersiellt spelbolag så är det viktigt att alltid spela ansvarsfullt. Spel om pengar kan vara beroendeframkallande. Spela därför med försiktighet och var observant på ditt eget spelbeteende. 

Här är några tips att tänka på när du spelar: 

 • Sätt en spelbudget som är anpassad till din ekonomi och håll dig till denna
 • Spela med måtta. Om du börjar prioritera spel framför jobb, vänner, familj, hobbys med mera bör du se över dina spelvanor
 • Låt inte spelandet bli en flykt när du mår dåligt
 • Spela inte när du är påverkad av droger eller är känslomässigt instabil
 • Se inte spel som en lösning på din ekonomiska situation
 • Spela inte för att vinna tillbaka pengar du förlorat
 • Spelar du för mycket bör du genast sluta spela 
 • Mår du dåligt av att spela? Då bör du sluta spela 
 • Tänk på att det finns hjälp att få om du har ett spelproblem. Du kan till exempel vända dig till Stödlinjen eller Spelberoendes riksförbund. 

Slutord

Genom att spela bingo kan man alltså inte bara ha kul och vinna pengar, utan också bidra till en bättre värld för sig själv och andra. Det är därför inte konstigt att bingo är ett av de mest populära spelen i Sverige och utomlands.

FAQ

Var kan jag spela bingo och samtidigt bidra till ett gott ändamål?

Måste man ha tillstånd för att anordna bingo till förmån för välgörenhet eller en ideell förening?

Sara Isaksson - Skribent

Sara Isaksson

Bingo- & spelexpert
Sara är en erfaren skribent med över ett decenniums erfarenhet inom spelbranschen. Med fokus på bingo och andra spelrelaterade ämnen skriver hon artiklar, recensioner och nyheter där målsättningen är att ge läsarna de verktyg de behöver för att optimera sin spelupplevelse och fatta välgrundade beslut. Hon finner det särskilt spännande att följa spelbranschens utveckling och att upptäcka nya spel.